Nové partnerství pro soudržnost: Konvergence, konkurenceschop­nost, spolupráce

3. zpráva o hospodářské a sociální soudržnosti je dokumentem, který navrhuje budoucnost regionální politiky EU, která má za cíl snižovat rozdíly mezi regiony a přinášet ekonomickou, sociální a územní soudržnost. Konstatuje, jaké měla tato politika výsledky v minulém programovém období, uvažuje o důsledcích rozšíření EU a definuje, kam by se politika soudržnosti měla ubírat v budoucnu a jak by mohla být strukturální pomoc konkrétně implementována. Jedná se tedy o velmi důležitý dokument, který se nás jako nových členů evropského společenství bezprostředně týká.

Česká verze 3. zprávy o hospodářské a sociální soudržnosti ke stažení ZDE

Souhrnné informace o nově navrhované politice vytvořené na základě Zprávy o soudržnosti a návrhů Nařízení Evropské Komise pro strukturální fondy uveřejněných v 14. července 2004.

3. Kohezní fórum – Brusel 10. – 11. května 2004

10. – 11. května proběhlo v Bruselu 3. Kohezní fórum pořádané Evropskou komisí, které rozpoutalo debatu o navrhované reformě na mezinárodně politickém poli. Na této konferenci zazněly příspěvky od mnoha důležitých hráčů v rámci reformy kohezní politiky s kontextu rozšířené Evropské unie. Reforma má v praxi proběhnout v období 2007 – 2013.

Fórum ukázalo dvě hlavní tendence:

  • Soudržnost je jádrem úsilí EU v rámci zlepšování ekonomické situace a zvyšování konkurenceschop­nosti evropské ekonomiky. Vyžaduje úsilí všech zdrojů a všech regionů. V tomto kontextu je rozšíření EU příležitostí, neboť ekonomický růst nových členských států je výraznější než v EU15.
  • Politika soudržnosti musí být cílená, více decentralizovaná a jednodušší než je nyní.

Příspěvek předsedy vlády ČR PhDr. Vladimíra Špidly přednesený na 3. Kohezním fóru k dispozici zde.

Memorandum ČR k reformě politiky soudržnosti

Stanovisko pracovní skupiny "NNO a regionální rozvoj

Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ vydala společné stanovisko k 3. zprávě o hospodářské a sociální soudržnosti související s právě probíhající diskuzí o příští podobě politiky soudržnosti EU v letech 2007 – 2013. Stanovisko k dispozici zde. Připojit se můžete zde.