Hlavním z cílů informační kampaně je zajistit informovanost o postupu prací na zpracování programových dokumentů a vytvořit informační prostředí pro sběr připomínek, návrhů a doporučení v rámci konzultačního procesu.

Internetová stránka

Pro potřeby projektu slouží internetová stránka www.cpkp.cz/re­giony. Současně je tentýž obsah zveřejněn na serveru Asociace NNO na adrese ve tvaru http://www.aso­ciacenno.cz/re­giony. Internetová adresa www.cpkp.cz/re­giony je již od roku 2001, kdy byla zhotovitelem zřízena, tradičním odborným informačním zdrojem v oblasti problematiky regionální politiky EU a regionálního rozvoje ČR a také v otázkách implementace strukturálních fondů v ČR. Za dobu své existence má mnoho pravidelných návštěvníků z řad odborníků i širší veřejnosti, z neziskových organizací i mimo ně.

Internetová stránka obsahuje:

  • informace o programových dokumentech (význam, harmonogram příprav, pracovní verze dokumentů),
  • informace o konzultačním procesu, partnerských konzultacích a o možnostech zapojení veřejnosti do připomínkování dokumentů (plán konzultací),
  • informace o sběru připomínek a způsobu jejich vypořádání,
  • prezentace výstupů partnerských konzultací,
  • prezentace závěrečných doporučení, jejich zapracování do NRP a NSRR a jejich vypořádání,
  • kontaktní informace.

Emailové konference

Emailové konference jsou osvědčeným a populárním nástrojem pro šíření aktuálních informací. Pro potřeby projektu se rozlišují dva typy konferencí: obecná a odborná. Pro šíření obecných informací informujících o postupu zpracování programových dokumentů a procesu zapojení veřejnosti bude využívána stávající emailová konference „Regiony“ (regiony-l (at) list.ec­n.cz). Touto konferencí budou šířeny pouze aktuality a obecné informace s odkazem na internetovou stránku s podrobnými informacemi.

Pro intenzivnější, podrobnější a odbornější informování a komunikaci jsou vytvořeny odborné emailové konference pro zájemce z řad odborníků, odborné i široké veřejnosti. Emailové konference jsou vytvořeny pro jednotlivé oblasti prioritního zaměření (nařízení vlády 245/2005) a jedna konference pro horizontální témata. Informace o možnostech „registrace“ do těchto odborných konferencí jsou šířeny v rámci celé informační kampaně. Odborné konference jsou používány pro cílenou rozesílku odborných informací a materiálů, stejně jako k odborné diskusi mezi jejími účastníky.

Publikace (bulletiny, letáky), media

Zhotovitel se v rámci projektu podílí na vytvoření informačního materiálu zadavatele o postupu zpracování programového dokumentu, možnostech veřejného připomínkování dokumentu a o souvisejících informačních zdrojích. Zhotovitel v úvodu vydá a po celou dobu projektu bude šířit leták s informacemi o procesu zpracování programového dokumentu a o možnostech zapojení veřejnosti. V rámci informační kampaně je tento leták distribuován na různých setkáních, konferencích, jako vloženou přílohu publikací atd. a to celoplošně na národní i regionální úrovni prostřednictvím sítě regionálních partnerů.

Zhotovitel vydává elektronický bulletin (ve formátu Portable Document Format – PDF) shrnující dění kolem zpracování programových dokumentů a zapojení veřejnosti do tohoto procesu. E-bulletin je šířen především prostřednictvím emailových konferencí a dalším zájemcům. Počet vydání bulletinu – celkem 5 v průběhu celého projektu.

Konference

Do informační kampaně jsou zahrnuty dvě konference – úvodní a závěrečná. Součástí informační kampaně jsou i jednotlivá setkání v rámci partnerských konzultací.

Úvodní konference

Pro informování cílových skupin proběhne v počátku realizace projektu úvodní konference. Konference je svolána jako národní. Je zaměřena především na informování o způsobu tvorby programových dokumentů, harmonogramu jejich přípravy, především pak ale na možnosti, jak se zapojit do konzultačního procesu a připomínkování těchto dokumentů. Na úvodní konferenci je představen plán konzultací a dostupné informační a komunikační kanály k této problematice. Zároveň je představen realizační tým a zástupci organizací sítě regionálních partnerů.

Závěrečná konference

Pro informování o průběhu a výsledcích celého procesu je na konci projektu svolána závěrečná konference. Konference je svolána jako národní. Jsou zveřejněny závěrečné verze programových dokumentů a informace o průběhu jejich zpracování, včetně proběhlých partnerských konzultací. Probíhá rekapitulace získaných zásadních připomínek, vypracovaná doporučení a způsob jejich zapracování a vypořádání. Na závěrečné konferenci je vyhodnocen celý proces a jsou prezentována doporučení zejména v návaznosti na tvorbu operačních programů.

Veřejná projednání

V průběhu partnerských konzultací (workshopů, kulatých stolů) jsou prezentovány informace o aktuálnímu vývoji programového dokumentu, tj. aktuální stav, rekapitulace dosavadního vývoje (vč. dosavadního vývoje partnerských konzultací ze strany neziskových organizací, jejich výstupy a způsob zapracování) a informace o dalším předpokládaném vývoji v brzké budoucnosti, včetně možností zapojení veřejnosti a neziskových organizací do připomínkování programového dokumentu.