Nezbytnou součástí při tvorbě posudků a doporučení k návrhům programových dokumentů je zapojení veřejnosti do takovéhoto procesu. Zhotovitel zajišťuje připomínkování formou partnerských konzultací.

Forma a způsob veřejných jednáních jsou zvoleny dle potřeby a fáze rozpracovanosti programového dokumentu a to tak, aby byla zajištěna potřebná kvalita a odbornost vzhledem k prioritním oblastem programového dokumentu stejně jako územní vyváženost a koherence v rámci celého území České republiky. Zhotovitel aktivním způsobem usiluje o zapojení neziskových organizací do připomínkovacího procesu. Zhotovitel monitoruje dění v neziskovém sektoru a komunikuje možnosti zapojení do konzultačního procesu v rámci „běžné“ činnosti neziskových organizací. Např. bude-li pořádána národní oborová konference NNO, zhotovitel nabídne organizátorovi této konference možnosti a formy zapojení se do konzultační procesu v rámci této konference.

Zhotovitel usiluje o maximálně srozumitelné zpracování výstupů z veřejných jednání a jejich předložení v dohodnutém termínu zainteresovaným subjektům (expertní oponentní skupina, zadavatel, ministerstva, zpracovatel programových dokumentů) a jejich uplatnění v rámci ex-ante hodnocení a SEA hodnocení programu.

Plán konzultací

Plán konzultací je vytvořen v souladu se známými a dostupnými informacemi vztahujícími se k tvorbě NRP a NSRR a ve spolupráci s členy ŘKV a jeho pracovních skupin (tedy členy expertní oponentní skupiny) a zpracovatelem SEA NRP. Zejména pak:

  • harmonogram prací na NRP a NSRR,
  • harmonogram činnosti ŘKV a jeho pracovních skupin,
  • harmonogram zapojení veřejnosti do procesu SEA NRP

Plán partnerských konzultací je zveřejněn a prezentován na úvodní konferenci v rámci informační kampaně, je uveřejněn po celou dobu projektu na internetové stránce a je rozeslán prostřednictvím emailových konferencí.

První veřejné projednání, workshopy

První veřejné projednání spolu s workshopy se uskuteční 8. září 2005. Projednání a workshopy probíhají na národní úrovni. Při veřejném projednání je představen aktuální stav zpracování NRP a prioritní osy NRP. Poté se účastníci rozdělí do 5 pracovních skupin (podle prioritních oblastí) a v rámci workshopů pro tyto skupiny se zabývají návrhy prioritních os NRP.

Kulaté stoly

V období měsíců září a říjen se uskuteční ve všech krajích České republiky veřejné projednání. Veřejná projednání mají formu kulatých stolů. Diskutovány jsou především návrhy prioritních os NRP a další témata podle fáze a rozpracovanosti programového dokumentu.

Druhá série se uskuteční v průběhu měsíce ledna 2006 a hlavním tématem budou operační programy v návaznosti na schválený NRP a NSRR. Seznam regionálních partnerů včetně kontaktů je k dispozici na internetové stránce.

Druhé veřejné projednání

Druhé veřejné projednání na národní úrovni se uskuteční v průběhu měsíce listopad. Projednání se uskuteční ve spolupráci se zpracovatelem SEA. Projednání se bude týkat připomínkování finální verze programového dokumentu. Účastníci jednání jsou zpětně informováni o zapracování a vypořádání výsledků veřejného jednání. Tyto informace jsou taktéž zveřejněny na internetové stránce.

Průběžný sběr připomínek

V průběhu celého projektu je možné se průběžně zapojit do konzultačního procesu. Na internetové stránce jsou zveřejněny informace o sběru připomínek a způsobu jejich vypořádání (připomínkový list, informace o preferovaném formátu a rozsahu připomínek a postupu, jak bude s připomínkami naloženo, informace o adrese, kam je možné připomínky zasílat (email, fax, poštovní adresa). Předkladatelé připomínek jsou zpětně informováni o jejich zapracování a vypořádání. Tyto informace jsou taktéž zveřejněny na internetové stránce. Zhotovitel soustavně monitoruje dění v neziskovém sektoru s cílem účelné a cílené akvizice klíčových subjektů (zejména oborové neziskové organizace, uskupení a platformy).