Hlavním nástrojem pro zajištění odborné oponentury a odborných doporučení k návrhům dokumentů je expertní oponentní skupina (EOS), k tomuto účelu vytvořená. Tato skupina je složena ze zástupců NNO v ŘKV a jeho pracovních skupinách.

Zástupci NNO v ŘKV a jeho pracovních skupinách byli schváleni Radou vlády pro nestátní neziskové organizace (RNNO) a jmenováni jejím předsedou na základě nominace Výborem RNNO pro spolupráci s EU. Výzva k nominaci zástupců byla šířena všemi dostupnými informačními kanály relevantními pro neziskový sektor. Navržení kandidáti zároveň museli splňovat stanovená kriteria, která zohledňovala jejich kvalifikační předpoklady (podle priorit pro jednotlivé pracovní skupiny) a zkušenost, znalost a odpovídající zázemí neziskového sektoru. Podmínky výběru tedy umožnily zajistit legitimitu zástupců (byli navrženi neziskovým sektorem) a jejich odbornost (museli splňovat požadavky a kriteria).

Svým složením EOS vykazuje dostatečnou odbornost i mezioborové zaměření a je tak plně v souladu s požadavky zadavatele tohoto projektu. Zároveň splňuje pokrytí oblastí prioritního zaměření NRP a NSRR 2007–2013 podle nařízení vlády č. 245/2005.

Vzhledem k tomu, že hlavním cílem projektu je zajištění kvalitní oponentury a předložení odborných návrhů k programovým dokumentům, klade zhotovitel na práci EOS veliký důraz. V tomto směru je hlavním smyslem vytvořit odpovídající zázemí a pracovní podmínky všem členům EOS a zajistit účelný a efektivní přenos informací ve vztahu k dalším zúčastněným subjektům (zpracovatel dokumentů NRP a NSRR a jejich ex-ante hodnotitel i SEA hodnotitel, ŘKV, neziskový sektor). Znamená to, že každý člen má možnost:

  • věnovat se odborné oponentuře jednotlivých pracovních verzí NRP a NSRR, tedy vytvářet odborné posudky a doporučení k těmto návrhům,
  • účastnit se jednání pracovních skupin ŘKV, včetně nezbytné přípravy na tato jednání,
  • komunikovat s dalšími pracovními skupinami, odborníky a experty,
  • nechat si zpracovat expertní analýzy, posudky a doporučení k vybraným tématickým celkům programových dokumentů v rámci dané odbornosti (prioritního zaměření).

Přijetím nominace Výborem RNNO pro spolupráci s EU do pracovní skupiny ŘKV, resp. ŘKV, se každý jmenovaný zástupce NNO, zároveň člen EOS, zavázal:

  • účastnit se jednání pracovní skupiny ŘKV, resp. ŘKV,
  • spolupracovat s ostatními zástupci v pracovních skupinách ŘKV a podílet se na práci expertní oponentní skupiny,
  • spolupracovat s organizátorem partnerství, tj. se zhotovitelem tohoto projektu,
  • poskytovat informace neziskovému sektoru,
  • prezentovat na jednáních pracovní skupiny ŘKV, resp. ŘKV, stanoviska neziskového sektoru.

Členové expertní oponentní skupiny

Ing. Jana Svobodová, CpKP, členka ŘKV, vedoucí expertní oponentní skupiny,

  • Jana Svobodová má zkušenosti se strategickým posuzováním vlivů na životní prostředí (SEA), posuzováním vlivů záměrů na životní prostředí (EIA), jejich integrací do národních a regionálních politik, integrovanou prevencí znečištění, hodnocením zdravotních rizik. Spolupracuje při přípravě čerpání finančních zdrojů z fondů Evropské unie a připravuje tyto projekty v ČR. Je zpracovatel návrhu systému zapojení neziskových organizací do přípravy programových dokumentů na období 2007–2013,

Ing. Pavel Komárek, Prosperita, o.p.s., člen pracovní skupiny ŘKV – PS podnikání

  • Pavel Komárek se zabývá především oblastí vzdělávání klíčových kompetencí (informační, jazyková, tržní a občanská gramotnost) a projekty na podporu malého podnikání (podnikatelské inkubátory). Má bohaté zkušenosti se zaváděním informačních technologií a rozvojem počítačové gramotnosti v zemích východní Evropy. Zároveň působí jako externí expert Evropské komise v oblasti využívání internetu.

Ing. Robert Korselt, Asociace NNO Libereckého kraje, alternát pracovní skupiny ŘKV – PS Podnikání

  • Robert Korselt vyniká svými zkušenostmi z oblasti řízení a managementu a to jak v sektoru neziskovém tak ziskovém. Dlouhodobě se zabývá především problematikou regionálního rozvoje, rozvojem cestovního ruchu, přeshraniční spoluprácí a obnovou venkova.

Hana Vlčková, SKOK, členka pracovní skupiny ŘKV – PS Lidské zdroje,

  • Hana Vlčková má vedle zkušeností s přípravou a realizací mnoha projektů zkušenosti a praxi z přípravy implementace strukturálních fondů EU v České republice, konkrétně účast na zpracování Operačního programu Rozvoje lidských zdrojů či účast na zpracování priority Lidské zdroje Společného regionálního operačního programu (SROP). Podílela se na zpracování návrhu Komunikační strategie v přípravě programové dokumentace pro využívání strukturálních fondů v letech 2007–2013;

RNDr. Jiří Kulich, SEVER, alternát pracovní skupiny ŘKV – PS Lidské zdroje, -

Bc. Ladislav Krajdl, Asociace NNO, člen pracovní skupiny ŘKV – PS Inovace a znalostní ekonomika, -

Ing. Radek Novotný, PhD., CpKP jižní Čechy, alternát pracovní skupiny ŘKV – PS Inovace a znalostní ekonomika,

  • Radek Novotný jako spoluautor projektů zážitkové turistiky v oblasti kulturního a historického dědictví navrhuje a organizuje propojení mezi vědeckými institucemi a provozovateli v cestovním ruchu na inovativní transformaci vědeckých poznatků do propagování technických, technologických památek a tradičních přístupů našich předků.

Ing. Petra Kolínská, Zelený kruh, členka pracovní skupiny ŘKV – PS Dostupnost a infrastruktura, -

Ing. Jan Habart, CZ Biom, člen pracovní skupiny ŘKV – PS Dostupnost a infrastruktura,

  • Jan Habart má zkušenosti s několika projekty souvisejícími s energetickým využíváním biomasy a nakládáním s biodegradabilními odpady. Podílí se na přípravě vyhlášky MŽP, kterou se stanoví, na které druhy a způsoby využití biomasy při výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů se z hlediska ochrany životního prostředí podpora vztahuje, a na které se podpora nevztahuje;

Ing. Ivo Moravec, CpKP jižní Čechy, člen pracovní skupiny ŘKV – PS Řešení regionálních disparit,

  • Ivo Moravec se ve své práci věnuje zejména problematice trvale udržitelnému turismu a zážitkové turistice s využitím historického a kulturního dědictví. Je odborníkem v oblasti lesního hospodáství a krajinné ekologie.

Marie Hrdličková, Centrum pro zdravotně postižené PK, alternát pracovní skupiny ŘKV – PS Řešení regionálních disparit,

  • Marie Hrdličková se zabývá sociální problematikou konkrétně oblastí podpory osob se zdravotním postižením. Je vedoucí a metodický pracovník, působí jako poradce. Zároveň je hodnotitelem projektů ESF.

Mgr. Jan Martínek, CpKP západní Čechy, člen pracovní skupiny ŘKV – PS Venkov a městské prostředí,

  • Jan Martínek se se zabývá převážně otázkami udržitelného rozvoje venkovských oblastí. Orientuje se v oblastech Leader+ a Leader ČR, má zkušenosti s vytvářením a rozvojem místních akčních skupin (MAS).

Mgr. Tomáš Svoboda, CpKP západní Čechy, alternát pracovní skupiny ŘKV – PS Venkov a městské prostředí,

  • Tomáš Svoboda se zabývá hlavně problematikou zapojování veřejnosti do tvorby veřejných prostranství a problematikou regionálního rozvoje venkovských oblastí. Mj. je koordinátorem projektu, jehož podstatou je vyhodnotit dosavadní působení Programu obnovy venkova v Plzeňském kraji a výměna zkušeností s přeshraničním regionem (Bavorsko).