Evropská komise v únoru loňského roku zveřejnila tzv. Finanční perspektivu na léta 2007–2013. Jedná se o jeden z klíčových dokumentů EU přestavující víceletý rozpočtový plán, který kromě plánu alokace finančních prostředků a jejich limitů určuje a odráží politické priority EU na dané časové období. Dle zmiňovaného návrhu by v letech 2007–2013 mělo být na politiku hospodářské a sociální soudržnosti vyčleněno až 336,3 miliardy EUR.

Národní rozvojový plán

(NRP, National Development Plan – NDP)

Podrobné rozpracování priorit do dílčích cílů a popsání strategie jejich realizace, včetně promítnutí do struktury operačních programů, bude v případě České republiky uvedeno v Národním rozvojovém plánu. Ten popíše nastavení systému koordinace politiky hospodářské a sociální soudržnosti a klíčové body tohoto systému budou promítnuty do Národního strategického referenčního rámce. Význam Národního rozvojového plánu pro Českou republiku lze spatřovat ve třech oblastech. Zaprvé podrobným způsobem formuluje hierarchii priorit a rozpracuje cíle politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Za druhé překlene mezeru mezi Strategií hospodářského růstu, která se ze své podstaty dlouhodobého koncepčního dokumentu nezabývá aspekty implementace, a Národním strategickým referenčním rámcem, který by měl být především politickým dokumentem. Za třetí se stane důležitým podpůrným dokumentem pro vyjednávání České republiky s Evropskou komisí o způsobu implementace politiky hospodářské a sociální soudržnosti v České republice. Cílem je vytvořit ucelený a koherentní dokument, který umožní pružně reagovat na dynamické změny vnitřního či vnějšího prostředí.

Národní strategický referenční rámec

(NSRR, National Strategic Reference Framework – NSRF)

Národní strategický referenční rámec bude odrážet nařízení a priority politiky soudržnosti EU. Dokument bude obsahovat politické závazky členského státu vůči Evropské unii a podléhá negociačnímu procesu s Evropskou komisí. Národní strategický referenční rámec bude spojnicí mezi evropskými prioritami uvedenými ve Strategických obecných zásadách Společenství a národními prioritami politiky soudržnosti rozpracovanými v Národním rozvojovém plánu a operačních programech. Národní strategický referenční rámec by měl být rozdělen na dvě části – strategickou a operační. Strategická část bude specifikovat zvolenou strategii pro všechny definované cíle politiky soudržnosti EU. Měl by být zdůvodněn soulad zvolené strategie s evropskými Strategickými obecnými zásadami na základě provedené analýzy nerovností, slabých stránek a potenciálu členského státu. Národní strategický referenční rámec bude zohledňovat širší kontext, v němž se národní ekonomika pohybuje. Budou zde stanoveny tématické a regionální priority a vazba na Strategii rozvoje venkova, rybolovu. Významná pozornost bude věnována obnově městského prostředí. Základem operační části bude seznam operačních programů a indikativní finanční alokace, dále také přehled příspěvků z dalších finančních nástrojů. Součástí dokumentu by mělo být rovněž popsání mechanismu pro koordinaci aktivit operačních programů tak, aby členský stát splnil veškeré závazky vůči EU, které pro něj z nařízení vyplývají. Národní strategický referenční rámec bude také ve své operační části obsahovat finanční alokace z Evropského zemědělského fondu rozvoje venkova a Evropského rybářského fondu.

Strategické obecné zásady Společenství

(SOZS, Community Strategic Guidelines for cohesion, growth and jobs – CSG)

Tento dokument, který obsahuje priority hospodářské a sociální soudržnosti, má být do konce roku 2005 schválen jak Radou tak Evropským parlamentem, mezitím probíhají veřejné konzultace k úpravě finální verze. V rámci SOZS jsou navrženy tři nové cíle politiky hospodářské a sociální soudržnosti – 1. Konvergence, 2. Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost, 3. Evropská územní spolupráce. Finanční prostředky k naplňování těchto cílů budou plynout z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF), Evropského sociálního fondu (ESF) a Fondu soudržnosti (CF). V návaznosti na Strategické obecné zásady Společenství by měl každý členský stát EU připravit tzv. Národní strategický referenční rámec.

Vláda ČR na svém zasedání dne 2. března 2005 schválila materiál Postup přípravy České republiky na čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti Evropské unie v letech 2007 až 2013, a to usnesením vlády č. 245/2005. Vláda schválila pět prioritních oblastí politiky hospodářské a sociální soudržnosti pro období let 2007–2013 : 1. podnikání, 2. lidské zdroje a vysoké školy, 3. inovace a znalostní ekonomika, 4. dostupnost a infrastruktura, 5. řešení regionálních disparit. Znovu byla obnovena činnost Řídicího a koordinačního výboru pro potřeby koordinace pomoci poskytované v programovacím období 2007 – 2013 Evropskými společenstvími na úrovni státu (ŘKV). Řídící a koordinační výbor zajišťuje přípravu programových dokumentů na léta 2007–2013. Národní rozvojový plán 2007–2013 by měl být předložen vládě ke schválení na zasedání dne 9. listopadu 2005, Národní referenční strategický rámec 2007–2013 pak na zasedání dne 21. prosince 2005.